Programma 2017

Thema jubileumprogramma WieKentKunst 2017: de twee naturen van Moergestel

In 2017 viert de Stichting WieKentKunst het twintigjarig bestaan met een evenement dat als heeft ‘De twee naturen van Moergestel’. Het evenement wordt gehouden op 29 en 30 september en 1 oktober. Zodra het programma gereed is, wordt het op deze pagina gepubliceerd.

In 2017 wil de stichting met het thema ‘Natuur van Moergestel’ gaan werken. Natuur krijgt in dit geval twee betekenissen. In de eerste plaats de natuur zoals de bossen, de vennen, de stroompjes en het buitengebied. Maar WieKentKunst ziet ‘natuur’ ook als ‘karakter en identiteit’. Omdat het de twintigste keer is dat WieKentKunst een gratis (zoals altijd!) evenement organiseert wil de stichting flink uitpakken.

2004-09-25 14.57.51

Er is alle reden tot een feestje voor zowel de stichting als voor Moergestel want WieKentKunst heeft gedurende die twee decennia veel bijgedragen aan de versterking van de Moergestelse samenleving. WieKentKunst doet dat door met name aandacht te besteden aan de cultuur en het erfgoed van Moergestel. In de loop van het bestaan is WieKentKunst een sterk merk geworden.

De werkwijze van WieKentKunst is in die twintig jaar ongewijzigd gebleven. Deze in Brabant unieke aanpak komt op het volgende neer. Een werkgroep bedenkt een thema. De inwoners van Moergestel worden gevraagd dit mee uit te werken. Hierdoor heeft Moergestel zélf in feite WieKentKunst groot gemaakt.

Voor en door Moergestel

In de loop van de twintig jaar hebben honderden, misschien wel duizenden mensen een keer hun medewerking verleend. Ieders talenten zijn ingebracht. Mensen leerden elkaar kennen en gingen samenwerken. Nieuwe initiatieven zijn uit WieKentKunst voortgekomen, zoals de jaarlijkse vrijwilligersprijs en de reuzen. Hoewel de stichting vóór en dóór Moergestel in alles centraal staat, kijkt WieKentKunst ook graag over de grenzen in het besef dat Moergestel gewoon te klein is om alles alleen te kunnen doen. Daarom is herhaaldelijk samengewerkt met Heukelom en Oisterwijk, met andere dorpen in de regio, tot zelfs in Vlaanderen.

Elk jaar iets origineels

Eigen aan WieKentKunst is dat elk jaar een nieuw thema wordt gekozen. Voor de werkgroep betekent dit dat nooit kan worden gewerkt vanuit een draaiboek dat ooit eens een keer samen in gesteld. De vrijwilligers van WieKentKunst moeten als het ware elk jaar opnieuw het wiel uitvinden. Elk programma moet van de grond af aan worden opgebouwd. Nooit kan op de automatische piloot worden gevaren. Dit betekent dat steeds veel werk moet worden verzet, maar het is tegelijk inspirerend om nieuwe wegen en nieuwe contacten te zoeken. Juist dat is een belangrijke oorzaak waarom de vrijwilligers er steeds weer in slagen met iets origineels uit de bus te komen.

De werkwijze en de creativiteit van WieKentKunst zijn niet onopgemerkt gebleven. Doordat WieKentKunst inmiddels een vertrouwd gegeven is binnen de Moergestelse dorpssamenleving zijn steeds opnieuw veel mensen bereid hun kennis, kunde en werkkracht ter beschikking te stellen. De stichting is zeer blij met deze medewerking. In 2009 werd de stichting onderscheiden met de Willy Knippenbergprijs. Dat is een provinciale prijs voor personen of organisaties die zich met succes inzetten voor het cultureel erfgoed.

3 reacties op “Programma 2017

 1. Beste meneer, mevrouw,

  Is er dit jaar, 2017, ook een open dag bij schoenfabriek Van Bommel? Zou graag eens een kijkje komen nemen.

  Met vriendelijke groet,

  Wijnand Dellemijn

  • Beste Wijnand,
   nee, helaas, dis is door wiekenktunst eenmalig georganiseerd
   je kunt je het beste wenden tot de fabriek
   houdoe,
   paul spapens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *