Gèèselse dorpspomp geopend met gemintepils, ranja en Reuzenbier

Ron Hermus laat als pastoor Jos Janssen een groot glas vollopen met Reuzenbier. Rechts Ad Kocx, een van de vrijwilligers die de pomp heeft gerestaureerd en vernieuwd.(Foto: Paul Spapens)

Ron Hermus laat als pastoor Jos Janssen een groot glas vollopen met Reuzenbier. Rechts Ad Kocx, een van de vrijwilligers die de pomp heeft gerestaureerd en vernieuwd.(Foto: Paul Spapens)

Prachtig staaltje zelfwerkzaamheid en vrijwilligerswerk op het Sint Jansplein Moergestel.
De vernieuwde dorpspomp is vrijdagavond geopend op precies dezelfde wijze als dit vrijwilligerswerk is geklaard: als een toonbeeld van zelfwerkzaamheid van de Moergestelnaren – met een klein beetje hulp uit Oisterwijk. Dankzij het technisch vernuft van Sjaak van Herk stroomt uit de pomp nu gemeentepils, ranja en water. 

Onder grote belangstelling van zowel volwassenen als heel veel kinderen (het was tevens de slotavond van het kindervakantiewerk) werd de gerestaureerde pomp opnieuw in gebruik genomen. Eerst stroomde er water uit. Dit dankzij een nieuwe put die is geslagen. Een door Kees Ketelaars gemaakt plaatje waarschuwt dat het geen drinkwater is.

Vervolgens werd eerst ranja getapt en daarna Reuzenpils van het eigen Moergestelse biermerk. Zelfs stroomde er per ongeluk korte tijd een mix van ranja en pils uit de tapkraan. Zij die het proefden vergeleken het met het populaire Radler, een drank die voor de helft uit bier en voor de helft uit limonade bestaat. Wellicht een idee voor de mensen achter het Reuzenbier?

Vooral voor de jeugd van Moergestel was de heropening van de pomp iets bijzonders. Zij zullen over vijftig jaar nog in geuren en kleuren kunnen verhalen van het wonder van de Gèèselse pomp. De presentatie van de feestelijke ingebruikname was in de goede handen van Ron Hermus. Hij deed zijn zegje als pastoor Jos Janssen, die in Moergestel herderde toen in 1926 de pomp werd gebouwd. Zijn belangrijkste handeling bestond uit een inzegening met vers opgepompt bronwater.

Dat de pomp in 1926 is gebouwd is een historisch weetje dat Noud Smits uit het regionaal archief in Tilburg opdiepte. Voorheen is steeds gesproken van 1925. De vooraanstaande Gèèsele heemkundige wilde graag nog iets rechtzetten en wel de ontstaansgrond van de pomp. Steeds is beweerd dat de pomp is gebouwd op initiatief van Louis van Bommel. De fabrikant was het beu dat zwervers en bezoekers van onder andere de kermis steeds bij hem om water kwamen vragen.

Volgens Noud Smits klopt niets van dit verhaal. Het was de vroegere gemeente Moergestel die de pomp liet bouwen. Men deed dat met geld dat aan de kermis was verdiend. Het water kon tijdens de kermis door de exploitanten worden gebruikt, maar was in de allereerste plaats bestemd voor de inwoners. Bijna honderd jaar later hebben de Moergestelnaren van anno nu dit historisch erfgoed nieuw leven in geblazen. Nadat hij de vrijwilligers en de sponsoren in het zonnetje had gezet zorgde Ron Hermus in zijn rol van pastoor Jos Janssen voor de stunt (of was het een wonder?) van de avond: hij veranderde gemintepils in ranja en bier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *