De jongste deelnemer aan WieKentkunst is drie weken oud en heet Gossie

De drie weken oude Gossie met zijn moeder Rosie.(Foto: Paul Spapens)

De drie weken oude Gossie met zijn moeder Rosie.(Foto: Paul Spapens)

Waarom een Moergestelse ezel zich nooit tweemaal aan één steen stoot
De in Cortenstaal uitgevoerde ezel op ‘d’n dam’ van Jet en Wil van Gils zou je met enige fantasie als de ooievaar kunnen zien die bij geboortes in tuinen wordt gezet en de blijde boodschap aan voorbijgangers verkondigt. Een van de eerste dingen die Jet van Gils vraagt is dan ook: “Luste beschuit met muisjes?” De blauwe muisjes die ze gul over de beschuit strooit zijn om te vieren dat drie weken geleden Gossie werd geboren. Gossie is het veulen van ezelin Rosie. Het uitermate aaibare ezeltje is de jongste deelnemer aan WieKentKunst.

Als in het weekeinde van 26 en 27 september WieKentKunst wordt gehouden dan staan er weer een paar fietsroutes langs deelnemers buiten het dorp op het programma. Een van de adressen die kunnen worden bezocht is de woning van Jet en Wil van Gils aan de Molenakker in het buitengebied tussen Moergestel en ‘De Biest’.

De in 1962 geboren Jet van Gils en haar een jaar jongere echtgenoot Wil zijn varkenshouders. Als hobby houden ze ezels. Ze hebben er zeven, stuk voor stuk dieren die zich graag laten aaien. Bezoekers tijdens WieKentKunst kunnen zoveel vragen stellen over ezels als ze kunnen bedenken want het echtpaar is in de ruim twintig jaar dat het ezels houdt uitermate deskundig geworden. Als het in het programma past kunnen kinderen ritjes maken op de ezels. En iedereen zal zich laten vertederen door Gossie, het pasgeboren hengstje.”We houden heel erg veel van onze dieren”, zegt Jet onder het smeren van de beschuiten.

Het van oorsprong uit Oostelbeers (Jet) en Westelbeers (Wil) afkomstige echtpaar is van boerenkomaf. Dat zegt al veel over het feit dat beiden paardenliefhebbers zijn. Door omstandigheden was het houden van paarden voor hen niet ideaal. Een paar keer bezochten ze de in die tijd befaamde Ezeltjesdag in Tilburg. Zo raakten ze verknocht aan de ezel, door Jet en Wil vooral gewaardeerd om hun karakter. En karakter is nou precies datgene waar ezels om bekend staan. De volksmond weet immers dat ezels koppig zijn en dat een ezel zich nooit tweemaal aan één steen stoot.

Jet en Wil van Gils met een van hun grote ezels.(Foto: Paul Spapens)

Jet en Wil van Gils met een van hun grote ezels.(Foto: Paul Spapens)

Vertrouwen
Hoe dat precies zit met het ezelkarakter kan het echtpaar haarfijn duiden. Centraal in het karakter van een ezel staat volgens Jet van Gils vertrouwen. “Als een ezel vertrouwt kun je er alles mee doen.” Wil van Gils: “Om het vertrouwen te winnen moet je wel geduld hebben.” Hij roemt de slimheid van de ezel. “Als hij iets niet vertrouwt zet hij er de rem op.” Daaraan dankt de ezel zijn roep als koppig dier, hoewel Wil van Gils dat geen koppigheid wil noemen. Maar hoe dan ook, in zulke gevallen kun je hoog of laag springen, de ezel verroert geen vin meer. En wat dat stoten aan een steen betreft: een beter voorbeeld van slimheid bestaat er niet. Terwijl tal van mensen zich wel tig keer aan dezelfde steen stoten, een ezel zal dat nooit doen.

Ezels zijn sobere dieren die met weinig tevreden zijn. Dat heeft te maken met hun afkomst. Jet en Wil van Gils hebben twee ezelsoorten, een kleine en een grote. De kleintjes vinden hun oorsprong in landen als Turkije en Griekenland, de grote stammen uit Frankrijk en Spanje. In de mooie stal achter de woning van de ezelhouders aan de Molenakker kunnen beide soorten het overigens goed met elkaar vinden. Behalve het plezier dat elke dierenliefhebber aan zijn hobby beleeft, zitten aan het houden van ezels onverwachte kanten. Geregeld worden her en der ezelwandelingen gehouden; de baasjes maken in een groep liefhebbers een wandeling tot wel vijftien kilometer en voeren een ezel aan een leidsel mee. Helemaal naar hun aard bepalen de ezels het tempo, dat lager ligt dan dat van een gemiddelde wandelaar. “Wandelen met een ezel is ideaal om te onthaasten”, zegt Wil van Gils dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *