Kinderen maken kijkdoos van Moergestel Schoenendorp

Jan van de Wiel maakte op verzoek van WieKentKunst het ontwerp van de kijkdoos. Kinderen krijgen een bouwplaat met de tekeningen en een schoenendoos.(Foto: Paul Spapens)

Jan van de Wiel maakte op verzoek van WieKentKunst het ontwerp van de kijkdoos. Kinderen krijgen een bouwplaat met de tekeningen en een schoenendoos.(Foto: Paul Spapens)

WieKentKunst laat jeugd kennismaken met belangrijk element van het dorp
De twee Moergestelse basisscholen doen mee aan een nieuwe activiteit van de Stichting WieKentKunst. Kinderen worden uitgenodigd een kijkdoos te maken van Moergestel als schoenendorp. Dit is het thema van het jaarlijkse WieKentKunst-evenement. WieKentKunst, met zoals gebruikelijk voor elck wat wils, wordt dit jaar gehouden op 26, 27 en 28 september.

Een kijkdoos bestaat uit een schoenendoos waarin een voorstelling met figuurtjes en voorwerpen is gemaakt. Als je door een gat in de zijkant kijkt zie je een driedimensionale voorstelling. Het typische effect van een kijkdoos wordt versterkt door in het deksel van de schoenendoos aan de bovenkant een gat te maken en dit af te plakken met lichtdoorlatend (gekleurd) papier.

Kijkdozen werden volop gemaakt in de tijd dat de opa’s en oma’s van nu zo oud waren als hun kleinkinderen van een jaar of zes, zeven. Al zijn de tijden sterk veranderd, kinderen blijven graag knutselen. Daar sluit de kijkdoos van WieKentKunst op aan. De kijkdoos wordt de kinderen ter beschikking gesteld als een bouwdoos, zelfs compleet met een schoenendoos die door Van Bommel gratis is verstrekt.

Op verzoek van WieKentKunst maakte tekenaar en ontwerper Jan van de Wiel een ontwerp voor de kijkdoos én hij tekende de figuurtjes voor in de doos. Deze figuurtjes zijn speelse varianten op kenmerkende Moergestelse zaken, zoals de kerk en de toren, de molen en reuzin Gèèselse Ermelindis. Deze beeldmerken van Moergestel zijn in schoenen geplaatst. As je in de kijkdoos kijkt zie je letterlijk Moergestel als schoenendorp.

De plaatjes kunnen worden gekleurd en uitgeknipt en vervolgens op de bodem van de doos geplakt. Kinderen die een kijkdoos maken worden gevraagd hun creatie op zondag 28 september tijdens WieKentKunst in den Boogaard tentoon te stellen. WieKentKunst rekent op een paar honderd kijkdozen van Moergestel Schoenendorp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *